
Comuna Todireni este atestata documentar la 4 ianuarie 1523, cand Stefanita Voievod intareste uric urmasilor lui Tabuci din Boian pentru un schimb de sate, printre care si a treia parte din Toderesti, in zapodie, la Jijia.
Cel mai vechi document istoric scris care aminteste despre Todireni, dateaza din anul 1591, din timpul domniei lui Petru Voievod, domn al Moldovei.
Al doilea document este un „zapis” de vanzare, prin care Lupul si Ion ficiorii lui Cucuta vand cu 60 de taleri lui Patrascu Udrea partea lui din Todireni, din 22 ghenar 7139 (1631). Iar cel de-al treilea document istoric scris prin care: „Moise Moghila Voda intareste din nou ieromonahului Silion si verilor si satul Todireni, pe Sitna din 9 ghenar 7142 (1634).
Introducere Importanta pe care o prezinta cunoasterea trecutului istoric al patriei noastre ne obliga ca din datele pe care la avem la indemana sa incercam a arata trecutul indepartat al localitatilor in care locuim, iar in limitele adevarului posibil, istoricul comunei Todireni.
In momentul actual nu dispunem de prea multe documente scrise si nici de cultura materiala pentru a da imaginea completa a acestui tinut.
Totusi pe baza de rationamente inductive si deductive, de analogii si comparatii bazate pe materialul existent, incercam sa schitam in linii generale trecutul istoric al localitatii Todireni si satelor apartinatoare, lasand deschisa lucrarea pentru eventualele completari in viitor.